Skip to main content

1.5.2 Lagre arbeidsøkter i kommandovinduet som skript

Arbeid en allerede har utført i kommandovinduet kan enkelt overføres til et skript for videre redigering. Det kan gjøres på fire måter:

  • I skriptvinduet finnes det en menyknapp helt oppe til venstre. Der kan en velge "Nytt skript med historikk fra kommandolinjen". Husk å legge inn et navn på skriptet i linjen over skriptvinduet. Skriptet vil da lagres med dette navnet.

  • I kommandovinduet kan en skrive kommandoen history. Dette frembringer alle kommandoer en har kjørt i en enkelt liste som kan kopieres på vanlig måte ved å klikke på kopieringsknappen som vises når musepeker holdes over. Trykk så på CTRL + C og lim inn i et tomt skriptvindu. Husk også her å lage navn på skriptet, jfr. punktet over.

  • I kommandovinduet kan en skrive kommandoen save etterfulgt av et valgfritt navn som du bruker på skriptet. Navnet kan bestå av bokstaver, tall og "underscore" (_), og trenger ikke ha anførselstegn rundt, f.eks. save Analyse_1. Dersom du ønsker å bruke mellomrom eller andre tegn/symboler i navnet, må du bruke anførselstegn rundt navnet, f.eks. save "Analyse 1 - utkast". Men da lagres skriptet med et navn der anførselstegnene blir en del av navnet. Disse kan du imidlertid fjerne fra skriptnavnet i linjen over skriptet ditt etterpå. Ved denne fremgangsmåten trenger du ikke lage navn på skriptet i skriptvinduet etterpå, siden det opprettes automatisk.

  • I stedet for save, kan man bruke kommandoen edit. Denne likner på save ved at arbeidet ditt i kommandovinduet automatisk legges inn i det eksisterende / aktive skriptet i skriptvinduet. Men vær obs på at det eksisterende skriptet overskrives med det nye innholdet. Denne kommandoen er praktisk når man ønsker å kjøre et skript der man sender resultatet til kommandovinduet (se kap. 1.5.3), for så å teste ut og legge til nye kommandoer der. Edit sørger da for at de nye kommandoene dine legges til skriptet du kjørte på en enkel måte.